توقف تخصیص ارز به واردات کود کشاورزی، عطااله اشرفی اصفهانی، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران میگوید که توقف تخصیص ارز به واردات کودهای کشاورزی منجر به افزایش قیمت این نهاده در بازار داخل و کاهش عملکرد کشاورزی میشود و این پیامدها امنیت غذایی در کشور را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
به گزارش ندای البرز به نقل از اتاق تهران، یک عضو هیات نمایندگان اتاق تهران از توقف تخصیص ارز به واردات کود به عنوان یکی از نهادههای اصلی حوزه کشاورزی خبر داد و عنوان کرد که حتی تخصیصهای قبلی شرکتها نیز بدون اطلاع آنان باطل شده است.
عطااله اشرفی اصفهانی با اعلام این خبر گفت: مساله این است که در اوج فصل کاری، تخصیصها متوقف شده و آنچه به عنوان ارز نیمایی به شرکتها تخصیص داده شده بود نیز ابطال شده است. یعنی در مواردی حتی کالا، ثبت سفارش و وارد گمرک شده و ۳۰ درصد از هزینه آن نیز پرداخت شده، اما تخصیصها را ابطال کردهاند و شرکتهای واردکننده در بلاتکلیفی به سر میبرند.
او افزود: انجمن واردکنندگان کود و سم، طی دو هفته اخیر، چندین نامهنگاری با دستگاههای ذیربط به انجام رسانده و آنها وعده رفع این مشکل را دادهاند.
اما بلاتکلیفی شرکتها که تعداد آنها به حدود ۱۴۰ شرکت میرسد، همچنان ادامه دارد.
علاوه بر بلاتکلیفی، شرکتها متحمل هزینههایی چون دموراژ و خسارتهای ناشی از بدقولی به شرکتهای تامینکننده نیز شدهاند.
اهمیت این مساله از آن جهت است که با وجود تحریمهای سنگینی که علیه کشور وجود دارد، شرکتهای بخش خصوصی در معامله با تامینکنندگان کالا از اعتبار خود استفاده میکنند و اختلال در تامین ارز، ضربه بزرگی به اعتبار آنها در بازارهای بینالمللی وارد میکند.
اشرفی اصفهانی با اشاره به اینکه پیامدهای این اقدام در آینده نزدیک، دامن کشاورزان را خواهد گرفت، افزود: کود یکی از نهادههای اصلی تولید در حوزه کشاورزی به شمار میآید و پیامد توقف تخصیص ارز به این کالا، افزایش قیمت نهادهها در بازار داخل، کاهش کیفیت تولید و تضعیف امنیت غذایی خواهد بود.
نکته حائز اهمیت اینکه، خرید کود توسط فروشگاهها و کشاورزان از اواخر بهمن ماه آغاز میشود و درست در همین زمان، واردات این محصول دچار اختلال شده است.
این عضو هیات نمایندگان اتاق تهران ادامه داد: بهرغم آنکه رئیسکل بانک مرکزی وعده داده بود، ارز واردات کالاهای اساسی را از محل سامانه نیما و با قیمت ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان تامین خواهد کرد، هنوز چنین تخصیصی به واردات کود صورت نگرفته است.
اشرفی اصفهانی در بخش دیگری از سخنانش، ارزش واردات کود به کشور را سالانه حدود ۳۰۰ الی ۴۰۰ میلیون دلار عنوان کرد و گفت: تولید داخل، کفاف تقاضای موجود را نمیدهد و در عین حال، بخشی از کودهای مورد نیاز نیز در داخل تولید نمیشود.
نکته دیگر اینکه، دانش و تکنولوژی تولید کود نیز مانند هر محصول دیگری، مدام در حال بهروزرسانی است که عملکرد محصول را ارتقا میبخشد و کشور ما در بخشهایی فاقد این دانش و تکنولوژی است.
بنابراین انتظار این است که محدودیتی در واردات این محصول ایجاد نشود تا حق انتخاب برای کشاورزان کماکان وجود داشته باشد.
Friday, 10 January , 2025