سالانه 500 افسر دریایی اعم از نظامی و غیر نظامی در گرایش‌های مختلف و در سه دوره تحصیلی کارشناسی تا دکترا این دانشگاه فارغ‌التحصیل می‌شوند.

سالانه ۵۰۰ افسر دریایی اعم از نظامی و غیر نظامی در گرایش‌های مختلف و در سه دوره تحصیلی کارشناسی تا دکترا این دانشگاه فارغ‌التحصیل می‌شوند.

به گزارش ندای البرز به نقل از بندر و دریا، فرمانده دانشگاه علوم و فنون دریایی امام خمینی(ره) بندر نوشهر در گفت‌وگوی اختصاصی با ماهنامه «بندر و دریا» با اشاره به اینکه هم ‌اکنون ۵ رشته کارشناسی نظامی شامل «عرشه و فرماندهی کشتی»، «مهندسی مکانیک»، «مهندسی برق، الکترونیک و مخابرات دریایی»، «مدیریت و کمیسر دریایی» و «تفنگداران دریایی» در این دانشگاه آموزش داده می‌شود، گفت: ۲ رشته مهندسی عرشه برای کشتی‌های تجاری و مهندسی مکانیک برای کشتی‌های تجاری هم دارای مصوبه وزارت علوم است که دانشجویان به صورت شبانه‌روزی در حال تحصیل هستند و در پایان تحصیل، بورسیه نیروی دریایی، کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران یا شرکت ملی نفتکش می‌شوند.

امیر دریادار دوم آریا شفقت‌رودسری در خصوص تلفیق رشته‌های نظامی و غیر نظامی در این دانشگاه افزود: محیط دریا اشتراکات خاص خودش را دارد.

همان‌طور که ما در یگان جنگی تأکید بر نظم، وقت‌شناسی، آمادگی همیشگی و بالا بردن اعتماد به نفس دانشجو و تحمل شداید داریم، مشابه همین شرایط و چه بسا در بخشی موارد شدیدتر از آن را در کشتی تجاری و نفتکش داریم.

شفقت‌رودسری اضافه کرد: در یک کشتی نفتکش تعداد افراد کمتری به نسبت یک ناو ولی با تجهیزات خاص خود باید مأموریت را انجام بدهند. در تخلیه و بارگیری سوخت، نظم و انضباط بسیار مهم است.

بنابراین ذاتاً هر دوی این گروه‌ها باید دارای دانش بالا باشند و از ویژگی‌های خاصی که لازمه کار در محیط دریاست از جمله صبوری، تحمل شداید، دانش بالا، اعتماد به نفس و … همچنین مهارت‌های علمی، دینی و عِرق ملی برخوردار باشند.

فرمانده دانشگاه علوم و فنون دریایی امام خمینی (ره) بندر نوشهر در خصوص تنوع دانشجویان و رشته‌های تحصیلی این دانشگاه تصریح کرد: این دانشگاه از همان دوره‌های اولیه دانشجوهای شرکت ملی نفتکش، سازمان بنادر، کشتیرانی و شیلات را جذب کرد و حتی در دوره‌ای دانشجویان آموزش و پرورش برای تدریس در مدارس فنی و حرفه ‌ای سواحل شمال و جنوب از اینجا فارغ‌التحصیل شدند.

شفقت‌رودسری ادامه داد: چند سالی هم است که در بحث دریابانی بیش از ۱۰۰ دانشجو در رشته‌های مختلف فراجا جذب کرده‌ایم و در راستای توسعه مباحث آموزشی فقط به ۵ رشته کارشناسی اکتفا نکردیم و با توجه به نیاز کشور و نیاز نیروی انسانی کارآمد در عرصه دریا در حال حاضر ۶ رشته کارشناسی ارشد در دانشگاه داریم و سال گذشته هم مصوبه رشته دکترای مهندسی مکانیک دریایی را از نیروهای مسلح و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گرفتیم و به‌زودی هم مجوز دومین رشته دکترا با عنوان مهندسی عملیات دریایی و عرشه را دریافت خواهیم کرد.

وی یادآور شد: با توجه به همسو بودن مأموریت افسران دریایی، این دانشگاه محیط مناسبی است برای اینکه بتوانیم فارغ‌التحصیلی داشته باشیم که آن گله‌ مندی که بعضی مسئولان از دانشگاه‌ها دارند که فارغ التحصیلان‌شان باید آموزش‌های دیگری را ببینند تا به بهره‌وری لازم برسند، از فارغ‌التحصیلان دانشگاه امام خمینی(ره) نداشته باشند و در این محیط وجود اساتید با تجربه‌ای که در صحنه عملیات خدمت کرده‌اند و فقط دانش تئوری ندارند و تلفیقی از دانش تئوری، دانش مهارتی و تجربه خدمت روی یگان شناور را دارند، کمک می‌کند در جایگاه ارزشمندی بایستیم

فرمانده دانشگاه علوم و فنون دریایی امام خمینی (ره) بندر نوشهر با بیان اینکه این دانشگاه هم اکنون هزار دانشجو تحت تحصیل و آموزش دارد، اظهار داشت: سال گذشته نزدیک ۵۰۰ دانشجوی کشتیرانی را در دوره‌های مختلف فارغ‌التحصیل کردیم و این آمادگی را داریم که با دادن دستورالعمل‌ها و پروپوزال‌های مختلف نسبت به جذب دانشجویان خارجی نیز اقدام کنیم.

به گفته وی، در حال حاضر ۵۰ درصد ورودی‌ها، دانشجوهای غیر نظامی و ۵۰ درصد دیگر از نیروهای مسلح هستند، آن هم نه فقط نیروی دریایی ارتش، بلکه از دیگر نیروها از جمله فرماندهی انتظامی و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز دانشجو داریم و دانشجویان در کنار آموزش‌های تئوری، هر سال به مدت بیش از ۲ ماه در صحنه عملیات به صورت کارورزی روی یگان‌های شناور آموزش می‌بینند و این باعث می‌شود دانشجو بعد از فارغ‌التحصیلی مستقیم به محلی که باید در آن مسئولیت بگیرد برود و خود اتکا باشد و دریامانی شناور را افزایش دهد.

امیر دریادار دوم آریا شفقت‌رودسری اضافه کرد: طبق بررسی‌هایی که از مسئولان در بخش‌های مختلف انجام داده و می‌دهیم، از فارغ‌التحصیلان دانشگاه رضایتمندی وجود دارد اما ما قانع نیستیم و بنا به فرمایش فرماندهی معظم کل قوا باید روز به روز این آموزش‌ها را توسعه دهیم و در عرصه دریا و در راستای برنامه هفتم در جهت توسعه اقتصاد دریامحور گام برداریم.

وی همچنین در خصوص آموزش دانشجویان خارجی در این دانشگاه و ارتباط با دانشگاههای مشابه در دیگر کشورها گفت: اصولا باید دانشجویان ما از کشورهایی باشند که هم راستا با سیاست‌های ما باشند.

ما آمادگی خود را اعلام کرده‌ایم و مسئولان امر اگر صلاح بدانند، ادامه کار را پیگیری می‌کنند چراکه بستر و زیرساختهای لازم فراهم است.

سال گذشته هم بازدیدهایی از سوی نمایندگان کشورهای مختلف داشتیم و فرماندهان نیروهای دریایی کشورهای مختلف از این دانشگاه بازدید کردند و ما هم بازدیدهایی را از برخی دانشگاه‌های خارجی از جمله دانشگاه شانگهای در چین داشتیم.

 

جذب اساتید با تأیید امیر ایرانی

فرمانده دانشگاه علوم و فنون دریایی امام خمینی(ره) بندر نوشهر در خصوص سطح علمی استادان این دانشگاه نیز توضیح داد: برای تدریس حدود ۱۰۰ استاد با سطوح وزارتی داریم. ۲ گروه اساتید شامل اساتیدی که دارای رتبه و پایه هیأت علمی وزارتی از جمله استادیار، دانشیار و استادتمام هستند، در این دانشگاه تدریس می‌کنند.

بخشی از اساتید ما هم جزو اساتید و مدرسان وزارت دفاع و در واقع جزو نیروهای مسلح هستند. در هر سال در چند نوبت رؤسای دانشکده‌های ما و مسئولان آموزش به مناطق مختلف عملیاتی مراجعه و نسبت به شناسایی و جذب اساتید و فرماندهان لایق، با تجربه و مستعد اقدام می‌کنند و از میان آنها، افرادی که شناسایی شده‌اند، پس طی از مراحل نهایی و مصاحبه و تایید امیر ایرانی فرمانده نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران جذب دانشگاه علوم و فنون دریایی می‌شوند.

شفقت‌رودسری در خصوص بند ۶ سیاست های کلی توسعه دریامحور ابلاغی رهبر معظم انقلاب اسلامی در آبان سال گذشته و تاثیرات این ابلاغیه بر آموزش علوم دریایی این دانشگاه گفت: بعد از تدابیر رهبر معظم انقلاب در حوزه سیاست‌های دریامحور، در چند بخش فعالیت‌هایی را انجام دادیم و اقداماتی را هم در راستای توسعه رشته‌های مختلف در دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد کلید زدیم. الان برای ایجاد چندین رشته با توجه به نیاز کنونی کشور مثل هوش مصنوعی و دیگر حوزه‌ها مثل مباحث حقوق بین‌الملل و حقوق دریایی در حال رایزنی هستیم. در کنار آن تلاش برای افزایش جذب دانشجو هم هست.

وی خاطرنشان کرد: امروز کشور در حوزه و عرصه دریا نیازمند نیروی انسانی متخصص، متعهد و دارای مهارت است. الحمدلله در حوزه نیروی دریایی و هم در دیگر بخش‌ها اقداماتی برای جذب بیشتر نیروی انسانی انجام شده و پیشنهادهای مختلفی ارائه شده که علاوه بر جذب از طریق کنکور سراسری و کنکور تخصصی، فارغ‌التحصیلان دیگر رشته‌ها نیز که هم‌اکنون بلاشغل هستند، بتوانند جذب دانشگاه شوند و با گذراندن دوره‌های تخصصی، برای ورود به بازار کار آماده شوند.

وی در خصوص رشته های تحصیلی این دانسگاه در دوره کارشناسی ارشد نیز گفت: در حال حاضر ۷ رشته؛ شامل رشته مهندسی برق (میدان و موج)، مهندسی برق (الکترونیک)، معماری کشتی (هیدرومکانیک)، مدیریت دریایی (ناوبری)، مهندسی دریا (جلوبری)، آماد (دریایی) و جغرافیای سیاسی (دریایی) در دوره کارشناسی ارشد دانشگاه تدریس می‌شود که همه اینها برابر روال وزارت علوم در آزمون‌های کارشناسی ارشد شرکت می‌کنند، قبول می‌شوند سپس در مصاحبه شرکت کرده  و پذیرفته می‌شوند.

فرمانده دانشگاه علوم و فنون دریایی امام خمینی (ره) بندر نوشهر درباره سهمیه‌ها نیز گفت: یک تعداد سهمیه برای نیروهای مسلح و یک تعداد سهمیه هم برای دانشجویان شخصی است. در دوره دکترا هم ۲ رشته داریم که رشته مهندسی مکانیک دریایی تصویب شده و ظرفیت جذب این دوره ۵ تا ۷ نفر است، در صورتی که اکنون ۱۳۶ نفر متقاضی هستند. رشته دکتری ناوبری و عملیات دریایی هم حدود ۹۰ تا ۹۵ درصد کار انجام شده و برای نخستین‌بار نیز در سطح کشور و منطقه دایر می‌شود.

امیر شفقت‌رودسری در خصوص اهمیت این دانشگاه در توسعه قدرت دریایی کشور نیز گفت: ما باید قدرت دریایی خود را ارتقا دهیم، چرا که یکی از مؤلفه‌های منافع ملی و قدرت ملی، قدرت دریایی است. قدرت نظامی بخشی از قدرت دریایی کشور ما است. در کنار زیرساخت‌ها، در کنار ناوگان تجاری و شیلات، ناوگان نظامی ما هم تلفیق می‌شود و به تأمین امنیت برای صادرات و واردات، سیادت دریایی، صیانت و ایمن نگه داشتن مسیر دریایی کمک می‌کند.

او درباره ساختار دانشگاه علوم و فنون دریایی امام خمینی(ره) تصریح کرد: این دانشگاه دارای ۵ رشته کارشناسی، ۶ دانشکده و یک مرکز آموزش است. یعنی هر کدام از رشته‌های کارشناسی دارای یک دانشکده هستند. در کنار آنها هم یک دانشکده علوم داریم که آموزش‌ های عمومی و پایه، فیزیک، ریاضی، شیمی و دیگر موارد را بر عهده دارد. همچنین یک مرکز آموزش زبان‌های خارجی نیز داریم.

شفقت‌رودسری ادامه داد: در کنار اینها و خارج از مجموعه دانشگاه، مرکزی به اسم مرکز آموزش دریانوردان داریم که حدود ۴۰ دوره مختلف را با مجوز سازمان بنادر و دریانوردی و زیر نظر IMO برگزار می‌کند و داوطلبان سطح کشور (افسران نظامی و تجاری) را آموزش می‌دهد. این مرکز در ارزیابی‌های سال گذشته مقام اول را در بین مراکز آموزش دریایی کسب کرد و تمام استانداردها، ایزوها و ورژن‌های مختلف آموزشی را دارد.

به گفته فرمانده دانشگاه امام خمینی(ره)، سال گذشته هم مجهزترین شبیه‌ساز جامع پل فرماندهی را در دانشگاه عملیاتی کردیم که توسط یک شرکت دانش‌بنیان زیرمجموعه مرکز رشد دانشگاه ساخته شده است. این شرکت متعلق به استان مازندران است و امروز این توانمندی را دارد که در سازمان‌ها و ارگان‌های دیگر شبیه‌سازهای مختلفی را برای اجرا آماده کند که از بابت مقایسه قیمتی با خارج کشور نیز بسیار ارزانتر است.

او در این باره اضافه کرد: همین شبیه‌ساز را وقتی می‌خواستیم از خارج خریداری کنیم فقط یک پل فرماندهی با یک پل فرعی داشت ولی این شرکت داخلی یک پل فرماندهی با ۶ پل فرعی ایجاد کرد و این توانمندی را دارد که شبیه‌سازی یگان‌های نظامی از جمله پرتاب موشک، توپ، بالگرد و دیگر موارد را نیز انجام دهد، در صورتی که شبیه‌ساز خارجی فقط تجاری بود. با همه این اوصاف، قیمت شبیه‌ساز داخلی کمتر از یک ‌چهارم آن هزینه‌ای بود که باید برای خارجی پرداخت می‌کردی و مهمتر اینکه تعمیر و نگهداری آن در داخل انجام می‌شود.

دانشگاه علوم و فنون دریایی امام خمینی(ره) بندر نوشهر